28 Kasım 2012 Çarşamba

faz 2 / 2d-3d

Pazartesi/kompozisyon atölyeleri,
Faz 1 : 2d
1. aşama/ verilen temel geometrik şekillerle (üçgen,kare,daire,eşkenar dörtgen,altıgen) altlık oluşturulması
2. aşama/ bu altlığın tekrar ve ritm çalışması ile dönüştürülmesi...
3. aşama/ dönüştürülen altlık üzerinden tek odak çalışması...
4. aşama/ dönüştürülen altlık üzerinden iki veya daha fazla odak çalışması...
5. aşama/ dönüştürülen altlık üzerinden oran orantı çalışması...
6. aşama/ dönüştürülen altlık üzerinden renk çalışması...

Faz 2 : 2d-3d
7. aşama / dönüştürülen altlık ve genel olarak çalışmanın bütününe hakim tasarım yaklaşımı doğrultusunda iki                         boyutlu olandan üç boyutlu olana geçiş çalışması / ara faz

27 Kasım 2012 Salı

29 kasım / perşembe atölyesi

duyuru !!!

... 29 kasım perşembe atölyesi, sabah 8.30 da her grup okul ve yakın çevresinde verilen alan üzerinden gerçekleştirmiş oldukları - çevreyi anlama, anlatma ve öneri geliştirme çalışmasının - tüm sürecini ortaya koyan sunuşlarını gerçekleştirecektir. 

... Öğleden sonra yeni bir çalışmaya başlamak için şehir merkezine bir gezi yapılacaktır. Bu nedenle herkesin yanında sert bir altlığa sahip kağıtlar/eskiz defteri ve kalemler olması gerekmektedir. Fotoğraf makinası/kameraya sahip olan arkadaşların beraberlerinde bu malzemeleri getirmeleri önemle rica olunur. 

Ayrıca hava şartlarının kötü olması durumu ve gezinin uzun sürebileceği göz önünde bulundurularak daha kalın kıyafetler giymek gerekebilir (perşembe günü hava çok kötü görünmesede eldiven, şemsiye, bere önerilir... :D). Çantaya ya da cebe atıştırmalık birşeyler atmak da iyi fikir olabilir...

24 Kasım 2012 Cumartesi

poster altlığı / 26 kasım pazartesi atölyesi

pazartesi atölyeleri / kompozisyon çalışmaları kapsamında çalışmanızın 7. aşamasını oluşturan -2 boyutlu olandan 3 boyutlu olana geçiş / ara faz - ve ışık konulu posterinizi oluşturmak için resimde yer alan linkten poster altlığını indirebilirsiniz (file-download). Poster pazartesi günü çıktısı alınmış olarak teslim edilecektir.
not: Posterin başlığı değiştirilmeyecektir. Sağ altta yer alan metin kendi bilgileriniz ile revize edilecektir. Herkesin belirtilen yerlere kendi fotoğrafını ve çalışmasının fotoğraflarını yerleştirmesi gerekmektedir. Fotoğrafların dik kullanılması durumunda poster, bütünlüğü bozulmayacak şekilde yeniden yorumlanabilir. Poster boyutu pinpon topunun hareketi çalışmasında olduğu gibi 15x42 cm yani A3 kağıda baskı alınabilir ve fazlalığı kesilerek teslim edilebilir ölçüdedir.


22 Kasım 2012 Perşembe

26 kasım / pazartesi atölyesi

duyuru !!!

26 kasım pazartesi atölyesi için istenenler aşağıda yer almaktadır.
  1. kompozisyon çalışmalarının 7. aşamasını oluşturan  - 2. boyutlu olandan 3 boyutlu olana geçiş / ara faz - çalışmasının sonlandırılmış hali,
  2. bu çalışmaya ait ışık fotoğrafları (23 kasım /cuma günü bloğa konulacak olan altlık üzerinden) poster haline getirilerek çıktı olarak teslim edilecektir.
  3. ayrıca üç boyutlu kompozisyon çalışması için sürecinizin devamı niteliğinde fikrinizi tartışabileceğimiz kısmi bir model üretmeniz beklenmektedir. Çalışmaya atölyede devam edileceği için maket malzemelerinizin yanınızda olması gerekmektedir.
iyi çalışmalar...

20 Kasım 2012 Salı

22 kasım - perşembe atölyesi

duyuru !!! 
Her grup  bir önceki hafta/15 kasım perşembe atölyesinde) yapmış olduğu - belirtilen temalar ve ifade teknikleriyle mimarlık fakültesi ve yakın çevresinde verilen çevreyi anlama ve anlatma [1. aşama]- çalışmasının son halini 22 kasım perşembe /sabah sunacaktır. 

İki hafta sürmesi planlanan bu uygulamanın 1. aşamasını oluşturan çalışma 22 kasım perşembe günü juri kapsamında değerlendirilecektir.

iyi çalışmalar...

18 Kasım 2012 Pazar

pazartesi atölyeleri / kompozisyon çalışmaları_2d

Bugüne kadar perşembe atölyelerinin uygulamalarını paylaştık sizinle, aslında temel tasarım atölyemiz perşembe ve pazartesi atölyeleri olarak dönem sonunda birleşmesini planladığımız iki koldan yürüyor.Perşembe atölyeleri 'beden’, ‘ilişki’, ‘ortam’ ve ‘mekân’ kavramları üzerinden sınırları daha esnek çalışmalar ile şekillenirken, pazartesi atölyeleri daha tanımlı ve sınırlı bir noktadan başlayarak 'bozma, dönüştürme ve yeniden yorumlama' eylemleriyle geometri ve kompozisyonun potansiyellerini keşfetmemize olanak sağlayacak [2 boyutlu - 2 boyutludan 3 boyutlu olana geçiş/ara faz - 3 boyutlu] görsel kompozisyon çalışmalarıyla şekilleniyor. 
Pazartesi atölyesi çalışmaları kapsamında her öğrenci;
İlk aşama/ için 25x35 cm boyutunda kağıda temel geometrik şekilleri (üçgen, eşkenar dörtgen, altıgen, kare ve daire) boşluk ve kesişmeye izin vermeyecek şekilde yanyana getirerek altlıklar elde ettiler. Bu arada ilk 5 aşamada sadece kara kalem kullanmalarını istedik...
İkinci aşama/ bu altlıklar üzerinden 'tekrar ve ritm' kavramlarını kullanarak bir kompozisyon elde ettiler. 
Üçüncü aşama/ bir önceki aşamadaki en başarılı çalışmaları ve dolayısıyla altlıkları üzerinden 'tek odak' çalışması gerçekleştirdiler.
Dördüncü aşama/ bir önceki çalışmayı temel alarak 'iki veya daha fazla odak' oluşturarak kompozisyonlarını dönüştürdüler.
Beşinci aşama/ çalışmaya 'oran-orantı' kavramı da eklendi...
İki boyutlu çalışmaların son aşaması olan 6. aşamada ise bu dönüşüme 'renk' eklendi...
Bu nedenle pazartesi atölyesi çalışmalarımızı süreç biraz ilerledikten sonra paylaşmak istedik. Şuan bu sürecin 2 boyutlu olandan 3 boyutlu olana geçiş / ara faz aşamasındayız.İki boyutlu kompozisyon çalışmalarını görmek için resmi tıklayabilirsiniz...


13 Kasım 2012 Salı

15 kasım 2012 / atölye çalışma ekipleri

ekip 1ekip 2ekip 3
hayrunnisa kırılmazaybüke kılıçdilan gül doğan
seda küçükkatırcıirem akdağmerve başhoruz
başak elbaşfatma batırmerve hasözhan
aykut sapancıhakan erdoğancem burçak
çağrı daşanali beşenhatice özler
ekip 4ekip 5ekip 6
fatma erkanzehra özlüktuba özdemir
sema balçıkrukiye borangamze bağcı
hüsne kayışhilal hardaljale şahin
şükrü onatbekir ulugergerlütfi doğuhan varol
mustafa taşarşükrü onatfurkan salim yavaş
ekip 7ekip 8ekip 9
zehra aksoyemine yıldırımsümeyye şimşek
ebru nur baysarraziye çınarnurgül durmaz
hakan albayrakdilek polattaşsema balçık
bilgis mushahedhasan turan bostancıfikret dağlı
abdullah çamabdullah çimenali yıldız
ekip 10ekip 11ekip 12
hümeyra dursunhürmet çopuroğlugülsüm özata
burcu ulutürkmüzeyyen merve hancıbeyza büyüknalbant
eda demiryürekferay aluçlumeryem esra tosun
ismail karamahmuthalil ibrahim erdemvildan gülden
tugay ilhanlütfü doğan

7 Kasım 2012 Çarşamba

12 kasım 2012 / pazartesi

12 kasım 2012 pazartesi kompozisyon ödevi bloğumuzun ödevler/pazartesi bölümünde yayında !!!

8 kasım 2012 / perşembe ödev ve atölye uygulaması

8 kasım 2012 / perşembe dersi ödevi ve atölye uygulaması için istenen malzemeler bloğumuzun ödevler/perşembe bölümünde yayında !!!

2 Kasım 2012 Cuma

5 kasım 2012 / pazartesi ödevi

5 kasım 2012 pazartesi ödevi bloğun ödevler/pazartesi bölümünde yayında !!!
5 kasım atölye uygulaması için ödevde kullanmış olduğunuz malzemeleri,diğer çizgisel/yüzeysel buluntu malzemeleri ve daha önce yapmış olduğunuz pazartesi ödevlerinizi (6 adet, [1] kullandığınız altlık, [2] tekrar-ritim, [3] tek odak, [4] çift odak,[5] oran-orantı,[6] renk) yanınızda getirmenizi bekliyoruz.